Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2008 20:10 - БЛОГОВЕТЕ КАТО НОВ СЪВРЕМЕНЕН ИНФОРМАЦИОНЕН МОДЕЛ НА ОНЛАЙН КОМУНИКАЦИЯ, СВОБОДА НА ВИРТУАЛНОТО СЛОВО И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СПИСВАНЕ НА УЧИЛИЩЕН ЕЛЕКТРОНЕН ВЕСТНИК
Автор: porazlichnotodaskalo Категория: Други   
Прочетен: 1850 Коментари: 0 Гласове:
0



Първите блогове се появяват между 1994 и 1998 година. Огромен принос за популяризирането им като средство за комуникация има Салам Пакс, архитект от Ирак, който през септември 2002 год. отваря своя блог за теми от живота в Багдад след атентата на 11 септември. В него той открито критикува режима на Саддам, публикува много автентична информация и привлича вниманието на медиите и обществото към силата на блоговете.

Компютърните експертите окачествяват блоговете като еволюция в съвременните информационни комуникации. Блогарите се свързват един с друг подобно на редовни посетители на многобройни коктейлни партита. Те не винаги разговаря директно помежду си, но всеки от тях говори на много други чрез публикациите си и коментариите си.

Да си автор на блог, ти позволява да направляваш разговора и да ангажираш останалите – в това е силата на блоговете. Удовлетворяващо е и чувството за принадлежност, асоциирането с група хора, върху които мнението ти има влияние, чувството че си интересен, полезен, че си подкрепян, че си свързан емоционално, макар и по виртуален начин. По последни данни на всеки 7,4 секунди се създава нов блог, което прави 12000 на ден.

Дефиницията за блог непрекъснато се допълва заради активния живот на това средство за комуникация. Ето и нашето определение: редовно обновяване с информация и мнения, онлайн училищен вестник, който се отличава от другите онлайн писания по динамиката си (за разлика от уебстраниците) и по по-популярния си и  достъпен за масово четене стил.

Блоговете съществуват от десетина години, но пикът в популярността им е точно сега. Ние, както и експертите по информационни и комуникационни технологии, смятаме че блоговете са предизвикали революция в начина, по който търсим, намираме информация и се свързваме с други хора чрез интернет.

Нашите училищни блогове : http://porazlichnotodaskalo.blog.bg; http://tesadobri.blog.bg;

http://horizonti.blog.bg; http://znamchovci.blog.bg; http://otizvora.blog.bg;

http://magnit.blog.bg; http://chestitotalanti.blog.bg имат собственост, авторство, легитимност на съдържанието и достъп до него. Това, което прави нашите блогове мощно информационно оръжие е тяхната индивидуалност. Те са и пристрастни и  хладно обективни. Те са привлекателни училищни четива. Блоговете ни отразяват училищния живот на СОУ”Козма Тричков” – Враца.

За в бъдеще нашите блогове ще разработваме и като рубрики – прозорци към много други гледни точки на съответните тематични сайтове, публикации, източници, аудио и видео файлове.

Информацията на нашите блогове ще поместваме и обновяваме съвместно с участието на все повече колеги, ученици и родители.

Ще създадем още училищни тематични блогове, с полезна, интересна и винаги „прясна” информация. Възнамеряваме всички обидни и нералативни като стил коментари да изтриваме(това не е цензура, а поставяне на ясен стандарт за приемливи обноски). На всички зададени въпроси ще отговаряме – това отнема време, но печели уважение и доверие.

Публикациите ни  ще продължим да пишем така, че да се отнасят до по-голям брой читатели, които също да научат нещо, макар да не са платили за него.

Работата ни продължава. Директорката на СОУ”Козма Тричков” – Враца и още няколко учители – ентусиасти ще продължат да отразяват онлай училищния живот.

Всеки ученик, колега, родител или случаен посетител на електронния училищен вестник ще може да се запознае с работата на СОУ”Козма Тричков” – Враца по проекти, да разгледа събрания снимков материал, да оцени по достойнство, чрез своя коментар към съответната публикация, труда на ученици и преподаватели.

 

 



Тагове:   модел,   нов,   вестник,   онлайн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: porazlichnotodaskalo
Категория: Други
Прочетен: 123749
Постинги: 16
Коментари: 40
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930